8 ترفند مخفی انتخاب رشته کنکور سراسری
بعد از اعلام نتایج کنکور در مرحله اول، نوبت به انجام فرآیند انتخاب رشته می رسد. داوطلبانی که در هر یک از دوره های پذیرش مجاز به انتخاب رشته شده اند، باید لیستی از کد رشته محل های مورد نظرشان را در سایت سازمان سنجش به آدرس sanjesh.org وارد کنند. اما چگونه می توان انتخاب رشته کنکور را به شکل اصولی انجام داد؟ در این مقاله، 8 ترفند مخفی انتخاب رشته کنکور را رونمایی می کنیم.
8 ترفند انتخاب رشته کنکور
انتخاب رشته از آن دست اقدامات موجود در مسیر تحصیلی است که نیاز به تخصص و اطلاعات کافی دارند چرا که اگر داوطلبی بدون دانش کافی و آشنایی با قوانین و مقررات دست به انجام آن بزند، ممکن است شانس قبولی در دانشگاه و رشته مطلوب تر را از دست بدهد. در اینجا می تونید 8 ترفند مخفی جهت انتخاب رشته را مشاهده نمایید.
ترفند 1: رتبه بندی دانشگاه ها در سطح ملی و بین المللی
در اولین قدم بعد از زمان اعلام نتایج کنکور و دریافت کارنامه، بدون در نظر رتبه ای که کسب کرده اید، باید از رتبه بندی دانشگاه ها مطلع شوید. دو نوع رتبه بندی در سطح ملی و بین المللی برای دانشگاه های کشور داریم که با دو دیدگاه کلی و جزئی می توان آن ها را بررسی کرد.
رتبه بندی دانشگاه ها به صورت کلی
- دانشگاه سراسری دوره های روزانه، شبانه (نوبت دوم) و پردیس خودگردان (ظرفیت مازاد)
- دانشگاه آزاد اسلامی
- دانشگاه غیرانتفاعی
- دانشگاه پیام نور
- موسسات غیرانتفاعی
- واحدهای علمی کاربردی
- دوره های مجازی سراسری، غیرانتفاعی و ...
رتبه بندی دانشگاه ها به صورت جزئی
در رتبه بندی دانشگاه ها به صورت جزئی یعنی در 5 گروه آزمایشی ریاضی، علوم تجربی، علوم انسانی، هنر و زبان های خارجی کدام رشته در کدام دانشگاه رتبه برتری دارد. مثلا در رشته هایی مثل مهندسی مکانیک، مهندسی برق می توان گفت که دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه امیرکبیر در جایگاه اول قرار دارند.
لازم به ذکر رتبه بندی جزئی بر اساس معیارهای مختلفی در سطوح داخلی و بین المللی انجام می گیرد که برخی از این معیارهای رتبه بندی: مقالات داخلی، مقالات بین المللی، ژورنال ها، همایش ها و ... می باشند
ترفند 2: چارت درسی و آینده شغلی رشته های تحصیلی را بررسی کنید
برخی از داوطلبان قبل از شروع ماراتن کنکور، هدف گذاری می کنند و تنها رشته و دانشگاه خاصی را مد نظر دارند. این افراد از قبل در رابطه با آینده شغلی و سرفصل های دروس آن رشته مطالعه و تحقیق انجام داده است.
در این جا روی صحبتم با افرادی است که هنوز نمی دانند چه رشته ای را انتخاب کنند و یا از آینده شغلی و دروس دانشگاهی آن بی خبرند. توصیه می شود، قبل از هر اقدامی در رابطه با آینده شغلی و سرفصل کتاب های دانشگاهی رشته مورد نظر خود تحقیق کنید و سپس دست به انتخاب بزنید.
برای شناخت رشته های تحصیلی می توان به چارت درسی آن رشته مراجعه کرد و از مباحث درسی رشته های مورد نظر در دانشگاه مطلع شد. همین طور می توان با افراد فارغ التحصیل رشته های مد نظر که در زمینه تحصیلی و شغلی موفق هستند صحبت داشت و یا به تحقیق در اینترنت و فضای مجازی، مشورت با مشاورین و افراد آگاه این حوزه، همفکری با والدین پرداخت.
همچنین در رابطه با انتخاب رشته های مورد علاقه بهتر است خودمان را محدود نکنیم و فقط برای انتخاب یک رشته خاص مثل پزشکی، حقوق، مهندسی کامپیوتر تاکید نکنیم و به عبارتی تک بعدی نباشیم ، معمولا در انتخاب رشته سراسری پیشنهاد می شود که حداقل 5 رشته در دانشگاه و دوره های مختلف را انتخاب کنیم.
ترفند 3: توجه به عوامل مهم در انتخاب رشته کنکور سراسری
در انتخاب رشته باید به مواردی همچون دوره های تحصیلی، میزان شهریه، شرایط خانوادگی، هدف و علاقه، مسافت و... توجه داشته باشید.
برخی دانشگاه ها به جز دوره روزانه، در قبال پذیرش دانشجو و تحصیل ایشان در رشته مورد نظر، شهریه دریافت می کنند. شهریه پردیس خودگردان از تمامی دوره های دیگر بیشتر است و کمترین شهریه نیز مربوط به دانشگاه پیام نور می باشد.
انتخاب رشته باید با در نظر داشتن 9 عامل مهم زیر انجام شود:
- جنسیت ( برخی رشته ها برای خانم ها و برخی رشته ها برای آقایان شرایط شغلی مناسبی ندارند)
- شرایط خانوادگی و وضعیت تاهل (برخی از افراد متاهل از انتخاب رشته محل هایی که از محل زندگی آن ها فاصله زیادی دارد پرهیز می کنند.)
- وضعیت اشتغال (افراد شاغل با توجه به شرایط شغلی معمولا در انتخاب رشته دارای محدویت هستند
- هدف از تحصیل ( برخی از افراد آینده شغلی خاصی مدنظر دارند و همچنین برخی هم صرفا به دلیل شرایط نظام وظیفه و دریافت معافیت تحصیلی وارد دانشگاه می شوند، افرادی نیز برای کسب مهارت در زمینه شغلی علاقه مند به ادامه تحصیل هستند)
- آشنایی با رشته ها و دانشگاه ها
- شهریه مهم است یا خیر
- مسافت
- رشته مهم تر است یا دانشگاه
- داوطلب ترجیح می دهد پشت کنکور بماند یا حتما برود دانشگاه ( برای افرادی که رتبه ضعیف تری کسب کرده اند.)
ترفند 4: ظرفیت پنهان!
داوطلبانی هستند که رتبه لازم برای گرفتن پذیرش رشته و دانشگاه مورد نظرشان را کسب نکرده اند. آیا این افراد باید ناامید شوند و به فکر کنکور بعدی باشند؟ در پاسخ باید بگوییم قطعا خیر چرا که فکر کردن به کنکور سال بعد آخرین راه حل ماست.
این فرد هنوز شانس راه یابی به دانشگاه و رشته مورد علاقه خود را دارد اما با یک انتخاب رشته درست می توان این شانس را محقق کرد. در اینجا ما شما را با ظرفیت پنهان آشنا می کنیم! حال سوال این جاست که ظرفیت پنهان چیست؟
- در انتخاب رشته کنکور سراسری، معمولا یک سری از داوطلبان از رتبه ای که کسب کرده اند، راضی نیستند. این افراد تصمیم قاطع می گیرند که برای کنکور سال بعد تلاش کنند. پس در اینجا رتبه این شخص خالی می ماند و ما یک صندلی خالی داریم. تعداد این افراد با این ویژگی در هنگام انتخاب رشته کم نیست و این ظرفیت خالی بسیار قابل توجه می باشد.
- بنا به یک سری شرایط مثل جاماندن از انتخاب رشته، شرایط خانوادگی، اتفاقات غیرمنتظره و... تعدادی از داوطلبان انتخاب رشته نمی کنند. در این جا تمامی این ظرفیت ها خالی شده و مثلا رشته های که در رتبه های زیر 1000 پذیرش دارد، به میزان دو برابر یعنی بالای 2000 و گاها با رتبه 3000 پذیرش آن انجام می شود.
- متقاضیانی هستند که انتخاب های محدودی دارند و بخاطر شاغل بودن یا مد نظر داشتن یک شهر خاص و... نمی توانند دانشگاهی مثل دانشگاه تهران را انتخاب کنند. در نتیجه بار دیگر ظرفیتی خالی می ماند و شانس قبولی شما را افزایش می دهد.
- افرادی نیز به خاطر این که نمی توانند شهریه دانشگاه های پردیس خودگردان و یا دوره شبانه را پرداخت کنند، این دانشگاه ها را انتخاب نخواهند کرد. بنابراین ظرفیت آن ها نیز در برخی رشته ها خالی می شود.
- یا کسانی هستند که اصلا روزانه انتخاب نمی کنند چرا که شرایط زندگی آن ها مثلا شاغل بودن، اجازه نمی دهد در کلاس های دوره روزانه شرکت کنند که شرط اصلی ورود به این دوره، همین است.
- این رشته ها که با فرض وجود ظرفیت پنهان در ابتدای فرم انتخاب رشته قرار می گیرند، انتخاب های خوشبینانه نامیده می شوند.
ترفند 5: رشته های پنهان هر گروه تحصیلی کنکور سراسری
علاوه بر انتخاب رشته هایی با دیدگاه خوشبینانه، شما می توانید در رشته هایی که با رتبه شما پذیرش دارد، وارد دوره کارشناسی شده و در مقطع ارشد سوار بر قایق مقصد مورد نظر خود شوید. به طور مثال: داوطلبی به رشته داروسازی علاقه مند است اما رتبه ای که کسب کرده او را به سر منزل مقصود نمی رساند. چاره چیست؟ ما به این داوطلب پیشنهاد می کنیم که رشته شیمی مقطع کارشناسی را انتخاب کند و در هنگام ورود به دوره ارشد، در رشته داروسازی وارد دانشگاه شود. در این فایل رشته های پنهان را قرار داده ایم.
رشته های پنهان کنکور سراسری |
ترفند 6: ظرفیت پذیرش سهمیه های قطبی، بومی و ناحیه ای را جدی بگیرید!
اگر مشمول استفاده از سهمیه های بومی مناطق محروم، بومی منطقه ای و ناحیه ای هستید، حتما ظرفیت پذیرش آن ها را جدی بگیرید. زیرا شانس قبولی شما با این سهمیه ها در مناطق بومی خود، بسیار زیاد است.
سهمیه بومی مناطق محروم
داوطلبانی که در یکی از شهرهای درگیر با بلای طبیعی مثل سیل، زلزله و... سکونت دارند و یا در آن جا مدرک تحصیلی خود را دریافت کرده اند، مشمول سهمیه بومی مناطق محروم می شوند. یعنی با انتخاب رشته های این مناطق که در دفترچه انتخاب رشته وجود دارد، شانس قبولی بیشتری دارند.
سهمیه قطبی و ناحیه ای
کل استان ها و شهرهای کشور به 5 ناحیه و 9 قطب تقسیم می شوند. در ابتدا به دفترچه انتخاب رشته کنکور مراجعه کرده و قطب و ناحیه مربوط به شهر خود را شناسایی کنید. با انتخاب رشته های دانشگاه هایی که در قطب و ناحیه بومی شهر شما قرار دارند، می توانید شانس قبولی خود را افزایش دهید.
البته باید به رشته هایی هم که به پذیش قطبی و ناحیه ای نیز دارند توجه کرد. در واقع در این رشته محل ها اولویت با بومیان همان قطب یا ناحیه است.
ترفند 7: چینش کدرشته محل های کنکور سراسری بر اساس ترفند کاهشی و افزایشی
برای برخی داوطلبان، فارغ از هر رشته ای دانشگاه مهم است یا برخی دیگر رشته را مد نظر قرار می دهند. اما برای چینش کد رشته محل ها بر اساس کیفیت کاهشی و شانس قبولی افزایشی اقدام کنید.
یعنی از انتخاب یک تا 150 متناسب با رتبه ای که کسب کرده اید، رشته ها را جوری بچینید که کیفیت آن ها کاهش یافته ولی شانس قبولی شما افزایش می یابد.
انتخاب های ابتدایی: رشته های پرطرفدار در دانشگاه های برتر با شانس قبولی کمتر
انتخاب های آخر: رشته های کم طرفدار با شانس قبولی بیشتر
چینش انتخاب رشته باید از لحاظ منطقی به گونه ای باشد که اگر شما در اولویت مثلا 15 خود پذیرفته شدید پشیمان نشوید که چرا در انتخاب 30 خود پذیرفته نشده ام!
ترفند 8: بهره گیری از استراژی حذف کدرشته ها
برای انتخاب رشته دانشگاه های سراسری، 150 و دانشگاه آزاد 100 کدرشته محل را می توانید وارد کنید. انتخاب رشته ها بر اساس دانشگاه ها، رشته ها، دوره های تحصیلی و... ممکن است بیشتر از تعداد مجاز شود.
شما با در نظر گرفتن شرایط خود، تعدادی از این رشته ها را حذف کنید. مثلا دانشگاه هایی که مسافت زیادی تا شهر محل سکونت شما دارند، در اولویت حذف قرار می گیرند.
فراموش نکنید که لیست رشته ها، دانشگاه ها و دوره ها را بر اساس اولویت و شانس قبولی گروه بندی کرده و از هر گروه چند کدرشته که احتمال قبولی شما در آن پایین است یا مثلا مسافت طولانی با محل سکونتتان دارد را حذف کنید.